Skip to main content

Dierenweiden in Zwolle-Zuid brengen natuur in de wijk

Buurtweiden zijn groene oases in de wijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het openbaar groen van de gemeente Zwolle. Per wijk ziet de buurtweide er iets anders uit, maar meestal zijn er geiten, schapen, konijnen en kippen. Er zijn 11 buurtweiden in 10 Zwolse wijken.
De buurtweiden brengen de natuur dicht bij de bewoners. Deze weiden kunnen niet bestaan zonder dat de buurtbewoners meehelpen. Een buurtweide wordt beheerd en onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. Het vrijwillige bestuur betrekt buurtbewoners bij de buurtweide en organiseert leuke natuur- en milieuactiviteiten voor kinderen en volwassenen.

Effecten van buurtweiden:

  • Jong en oud in de buurt maken kennis met dieren en hun verzorging.
  • De buurtweide biedt een sociale ontmoetingsplaats.
  • De buurtweide vergroot de maatschappelijke participatie en zorgt voor sociale verbindingen.
  • Vrijwilligers en omwonenden krijgen meer kennis over natuur en milieu.
  • Buurtweiden hebben een positieve invloed op het leefklimaat.

De Gerenweide

Inlichtingen: P Bosman
Rietbergmate 30, 8014 LN Zwolle

Buurtweide de Wareweide

Ware

De Wareweide is gelegen in het hart van Zwolle-Zuid, qua locatie grenzen wij aan de Van Hallware en de Van Bosseware.
Wij zijn een dierenweide die is opgericht door buurtbewoners in de tijd dat de wijk Zwolle-Zuid is gebouwd. Het stuk grond waar wij gebruik van maken is destijds door de gemeente aangewezen als bestemming recreatie, enerzijds ligt er nu een groot speelveld/voetbalveld en de dierenweide, ingekapseld tussen de huizen. Onlangs hebben wij ons 30 jaar bestaan gevierd.
 
De weide wordt gerund door een 11-tal vrijwilligers, die samen de weide beheren. Er wordt dagelijks gevoerd en regelmatig worden de hokken schoongemaakt. Wij hebben de beschikking over een mooie ruime stal die recent nog gebouwd is, dit in samenwerking met de Wijkenvereniging.
De Wareweide heeft een variëteit qua dieren zoals schapen, geiten, kippen, cavia’s, parkieten en konijnen. Voor kinderen zijn wij open op vrijdagmiddag van 15.00 tot ongeveer 17.00 uur.
 
Regelmatig hebben wij activiteiten rond de weide, zoals het schaapscheren en het voorjaar/zomerfeest, ook kunt u ons treffen op braderieën en bij basisscholen en/of kinderdagverblijven. Tegen een kleine vergoeding komen wij graag langs om onze dieren te laten zien en uitleg te geven.
Ook kan de Wareweide open zijn voor bepaalde groepen die graag langs willen komen, dit gaat uiteraard in overleg.
 
Graag zien wij u bij de Wareweide.

Inlichtingen: Jeanine Mulder
Mailadres: jeanine.mulder@gmail.com

Zie ook de Facebookpagina van de Wareweide

’t Spiekertje

Dierenweide 't Spiekertje

Schapen, geiten, konijnen, cavia’s, kippen, valkparkieten, loopeenden, kalkoenen en de bijenkas. Er is van alles te zien en te beleven. Je vindt onze dierenweide op het eiland in Ittersum Park Ittersumbroek tegenover de Staatssecretarislaan Zwolle Zuid. Een groep vrijwilligers uit de buurt zorgt voor de dagelijkse verzorging van de dieren. Ieder jaar organiseren we een aantal activiteiten voor de wijk zoals paaseieren zoeken, een open dag met allerlei leuke spellen voor de kinderen en een loterij met geweldige prijzen, verkoop van oliebollen op oudjaarsdag, schapen scheren, enz. Met de opbrengst van de activiteiten kopen de vrijwilligers het voer voor de dieren en kunnen de dierenartskosten vergoed worden.

Zien wij jullie snel?

Dierenweide ’t Spiekertje
van Schaikpad 1
8015 AV Zwolle