Skip to main content

Verhalen van Zwolle, Hanzestad aan de IJssel 

Fotografie, multimediale producties, lezing, excursies, ateliers en stadsgesprekken 

ZWOLLE – Stichting De Stad Verbeeldt organiseert in het kader van Hanze 2023 het programma Verhalen van  Zwolle, Hanzestad aan de IJssel. 

Op 11 februari 2023 is de start van 10.00 – 12.30 uur met een Inspiratiebijeenkomst en Kick-off bijeenkomst  in BrainZ, Lübeckplein 68, Zwolle. Bert Looper, historicus en voormalig directeur HCO Overijssel en Tresaor te Leeuwarden, houdt een lezing met als thema Verbinding & Begrenzing. Onder leiding van Gertjan Aalders, lid  artistiek team, gaan wij in gesprek over de betekenis van Zwolle Hanzestad vanuit de geschiedenis en het heden. ’s Middags zijn er twee excursies in Zwolle, waarbij wij op zoek gaan naar sporen uit het verleden  binnen de huidige architectuur en de spoorontwikkeling. 

Excursie Architectuurroute met 19 Het Atelier Architecten 

Op 11 februari 2023 van 13.00 – 15.00 uur wordt in samenwerking met 19 Het Atelier Architecten een excursie  georganiseerd langs vier bijzondere gebouwen door hen ontworpen en gebouwd: De Gouden Bocht, Eekwal, de  Watertoren en de Statenzaal. Dit zijn vindplaatsen van nieuwe architectuur met verhalen over de  cultuurhistorische geschiedenis achter deze panden. 

Excursie De ontwikkeling van het spoor met NS/ProRail 

Op 11 februari 2023 van 13.00 – 15.00 uur wordt een bezoek gebracht aan het gebouw De Blazende Veiligheid  van personeelsvereniging NS/ProRail aan de Oude Deventerstraatweg 29, Zwolle. 

Herman Aarts, voormalig directeur Stedelijk Museum Zwolle (nu Museum ANNO) vertelt over de  spoorontwikkeling van de NS en ProRail en de betekenis daarvan voor Zwolle en de regio. Daarnaast zijn (oud- )medewerkers van de NS en ProRail hartelijk welkom om hun verhalen te delen met elkaar. 

Informatie: https://destadverbeeldt.nl/programma-visual-storytelling-2023