Skip to main content

De Kringdagen

Wie Zwolle Zuid zegt, zegt Kringdagen. Dat is de missie die de organisatie heeft. Wat in 2023 begon als een feestweek is in juni 2024 uitgegroeid tot een maand met tientallen activiteiten, muziek, braderieën, eten en drinken.

De naam van de feestmaand, Kringdagen, kent haar oorsprong bij de palencirkels die in de wijk Ittersumerbroek gevonden zijn in 1990 bij de aanleg van de Zwolse wijk Ittersumerlanden. Op 21 april van dat jaar vond archeoloog Henri Wolf sporen uit de Bronstijd. Die sporen bleken een zonnekalender om de zonnewenden aan te duiden. De vondst staat te boek als Woodhenge, wat de houten variant is van Stonehenge, en bestaat uit palencirkels. Een kring met palen. Kringdagen dus. De cirkel staat bovendien symbool voor de verbindende functie die de Kringdagen hebben.

De pijlers

De Kringdagen worden georganiseerd door Stichting Zwolse Zot. Met Jaap Lamfers, Harold Schellekens, Ralph Overmars, Myrthe van der Weerd en Jeroen van Doornik aan het roer ontstaat er in aanloop naar de openingsdag, op 8 juni 2024, een goed gevuld programma. Elk onderdeel van het programma is ondergebracht bij de pijlers Nacht van Zuid, Slag om Zuid, Smaak van Zuid, Kunst van Zuid en Bij ons in Zuid.

Vanaf 8 juni staat Zwolle Zuid in het teken van de Kringdagen. Een kermis, bierproeverij, veel muziek, een kunstmarkt en een ware ‘burenruzie’ tijdens de Slag om Zuid. Het staat allemaal op het programma.

kringdagen.nl