Skip to main content

Burendag 2022

Ondanks het druilerige weer was Burendag 2022 in Zwolle-Zuid een groot succes. Maar liefst 27 straten/buurten hadden zich aangemeld bij het Oranjefonds met een activiteit.  Sommige daarvan hadden de aanmelding via de Groene Loper geregeld. De Groene Loper ondersteunt buurtbewoners om hun woon- en leefomgeving te vergroenen en biodiverser te maken. Zo konden bewoners zich dit jaar aanmelden voor de stoeptuinactie waarbij men gratis een plantpakket kon bestellen om een gevel- of boomtuin in te richten. Ook was er de mogelijkheid om biologische bloembollen te bestellen.

Als wijkteam Zwolle-Zuid hadden we ook contact met een aantal initiatieven. Op Burendag hebben we samen met wijkwethouder Arjan Spaans een bezoekje gebracht aan 6 initiatieven. Nadat we de fietstassen hadden gevuld met buurtinitiatief bordjes, zwerfvuilgrijpers en stroopwafels maakten we de rondje door Zwolle-Zuid om deze actieve bewoners te ontmoeten.

Nel Banninkstraat

De bewoners van de Nel Banninkstraat zijn al langer actief met het vergroenen van hun straat. En met succes. De al eerder aangelegde buurttuin werd van onkruid ontdaan en nieuwe planten zijn geplant. Ook zijn alle lantaarnpalen van hangpotten met plantjes voorzien. Een fleurig geheel. Voor iedereen die inspiratie voor het vergroenen van de straat zoekt; rijdt eens door de Nel Banninkstraat!

Foto: Nel Banninkstraat

Ulgerkamp

De Ulgerkamp is een straat met veel steen en weinig groen. Bewoners hebben met elkaar gekeken welke delen in de straat voor vergroening in aanmerking kwamen. In totaal heeft deze straat 13 plekken gevonden waar de tegels eruit gingen en mooie planten erin. ROVA heeft  ervoor gezorgd dat de plantvakken werden aangelegd en de beplanting geleverd en bewoners hebben de tuintjes aangelegd. Een prachtig resultaat!

Foto: Ulgerkamp, foto van Jolanda Timmerman.

Scheppinckmate

In de Scheppinckmate ligt tussen de woningen een grote groenstrook. De gemeentelijke beplanting vonden bewoners saai en niet mooi. Ze hebben samen een beplantingsplan gemaakt met mooie en fleurige beplanting die veel bijen en vlinders aantrekt. Ook is er ruimte in het perk gemaakt voor fruitstruiken, een extra boom en een ontmoetingsplek.  Wanneer de bewoners samen in de tuin hebben gewerkt kunnen ze fijn bijkomen en -kletsen op het bankje onder het genot van een bakkie koffie. Een grondwaterpomp staat nog op het wensenlijstje maar die gaat er vast en zeker ook komen. Initiatiefnemer Annemarie heeft samen met wijkwethouder Arjan Spaan de groenstrook gemarkeerd met een Buurtinitiatiefpaal. 

Foto: Scheppinckmate

Van Harenmarke

De bewoners in de Van Harenmarke en Van Hackfoortmarke hadden tijdens NLDoet in maart al een groot insectenhotel geplaatst. Tijdens Burendag werden boomtuintjes ingericht en werden bewoners opgetrommeld om mee te denken over het opfleuren van het groen in hun speeltuin. Bewoner Rutger ter Horst had zelfs live muziek georganiseerd. 

Foto: Van Harenmarke

Dokter Schaepmanlaan

In de Dokter Schaepmanlaan hebben bewoners 1500 bloembollen tussen de bomen geplant. Zo kunnen zij in het voorjaar genieten van een bloemenpracht. Krokussen, sterhyacint, stinzenplant, blauwe druif en de narcis. Allemaal biologisch zodat ook  bijen, hommels en vlinders zorgeloos kunnen genieten.

Foto: Dr Schaepmanlaan

Van Maanenware / Ministerlaan

In de Van Maanenware wordt nog wel eens te hard gereden. In de straat zijn een aantal verkeersremmers die bewoners hebben vergroent. Deels om de straat mooier en groener te maken maar ook in de hoop dat hardrijders door de beplanting minder hard gaan rijden. De ruimte voor auto’s is niet kleiner geworden maar door de beplanting voelt het wel alsof er minder ruimte is. Geweldig dat er in de straat aandacht is voor deze issues en samen wordt gewerkt aan een mooie en veilige straat.

 Foto: Van Maanenware   

Van ‘t Endehof

Bewoners van deze straat hebben tijdens Burendag 2021 ook al een deel van de straat vergroent. Deze keer is er een mooie geveltuin aangelegd met onder andere plukfruitstruiken. Zo wordt een grote houten schutting verfraaid met groen en kleurige planten. Heel fijn voor insecten maar ook genieten voor bewoners.

Foto: Van ‘t Endehof

IJsvogelvlinder

Marieke en Erik wilden de boomtuin naast de voordeur vergroten en vergroenen. De collega’s van ROVA hebben dit panklaar gemaakt zodat Marieke en Erik er alleen nog maar planten in hoefden te zetten. En het resultaat mag er wezen. 

Foto: Boomtuin IJsvogelvlinder

MijnWijk

Denkt u na het lezen over al deze initiatieven: Dit wil ik ook in mijn straat? En bent u bereid om samen met uw buren ook zelf de handen uit de mouwen te steken? Ga naar www.zwolle.nl/mijnwijk zet uw plan/idee voor uw straat of buurt op deze site. De wijkregisseur van de gemeente Zwolle neemt dan contact met u op en bespreekt de mogelijkheden van uw plan/ idee.